Osobní létací stroj

14.3.2010
Martin Aircraft Company

Za 75 tisíc USD si u novozélandské společnosti Martin Aircraft Company můžete zakoupit osobní létající přístroj, tvořený dvojící tryskových motorů. Celé zařízení o výkonu 15 kW si připnete na záda obdobně jako batoh, byť se spíše připojíte k němu než ono k vám, protože váží 120 kg. Pohybovat se můžete rychlostí skoro 100 km/hod, vystoupáte do 2.400 m, na jednu nádrž automobilového benzínu o obsahu 15 l doletíte téměř 50 km. K jeho ovládání nemusíte mít pilotní licenci, byť zaškolení se předpokládá. Jednou rukou ovládáte plyn, druhou kormidlujete. Pro všechny případy je součástí výbavy i padák pro seskoky z malých výšek. V letošním roce se společnost chystá vyrobit 500 kusů. Jeho vynálezce Glenn Martin na něm pracoval třicet let.

Pavel Svoboda 14.3.2010: Pokud do toho nezasáhnou příslušné letecké úřady, skončí to krveprolitím. Pohybovat se vzduchem bez pravidel, bez pojištění a bez minimálně přezkoumání duševního zdraví nejde. Alespoň ne dlouho. A to ani při vší úctě k touhám, láskám a přáním. I mě je to líto.

Petr Krákora 15.3.2010: Ačkoli se přístroj nazývá Jetpack, nejedná se o tryskové motory, ale v dýzách umístěné vrtule (ventilátory) s elektromotory poháněnými elektřinou z dvoudobého spalovacího motoru (obsahu 2 l).

 
Odeslat komentář k článku "Osobní létací stroj "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Osobní létací stroj " e-mailem

Diskuse/Aktualizace